سفر به کرمان عبور از میان تپههای زرد شنی کویر و قدم گذاشتن در شهری با بیش از هفت هزار اثر تاریخی است.
در کرمان باید به باغ شاهزاده ماهان رفت و رو به نمای متقارن باغ اصیل ایرانی و عمارت باشکوهاش ایستاد و از تماشای ظرافت معماری ایرانی شگفت زده شد.
یا در برابر شکوه بی انتهای ارگ بم و ایستادگی این سازه عظیم در برابر عبور زمان و طوفان حوادث ایستاد و همهمه تاریخ را در گذرگاههایش شنید.
جاجیگا را در سفر به کرمان همراهی کنید و با اجاره سوئیت و بوم گردی در کرمان سفری به یاد ماندنی را در این شهر تجربه کنید.
مطالبی که در این مقاله می خوانید:
بهترین زمان سفر به کرمان
استان کرمان از این رو که بخش بزرگی از کشور را در بر گرفته، در قسمتهای مختلف آن آب و هوای مختلفی را خواهید دید، از آب و هوای کویری گرفته تا آب و هوای نیمه استوایی و حتی سرد.
تنوع آب و هوایی کرمان را در کمتر جایی از جهان میتوان دید.
با اینکه کرمان در منطقه خشک و کم آب کشور قرار گرفته اما با داشتن روستاهای کوهپایهای و درههای سرسبز و آب و هوای متنوع، به یک مقصد محبوب برای سفر تبدیل شده است.
بهترین زمان سفر به کرمان از نظر آب و هوا را میتوان اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد دانست، البته اواخر شهریور تا مهر هم زمان مناسب و به نسبت خلوتی برای سفر به کرمان محسوب میشود.
جاهای دیدنی کرمان
مجموعه تاریخی گنجعلی خان
دوران صفویه دوران شکوه معماری اصیل ایران است.
گنجعلیخان حاکم محبوب و معروف کرمان در دوران صفویه و همزمان با پادشاهی شاه عباس کبیر بوده و آثار ساخت و ساز او در مدت ۳۰ سال حکومتاش با همان شکوه و زیبایی و ظرافتی که در معماری ساخت آنها به کار رفته همچنان در کرمان باقی است.
مجموعه تاریخی گنجعلی خان مهم ترین آثار به جا مانده از دوره تاریخی صفویه در کرمان است که مثل یک گنجینه نفیس از هنر معماری در مرکز شهر کرمان میدرخشد.
میدان گنجعلیخان
قلب مجموعه گنجعلی خان یک میدان است که هم ردیف میدان نقش جهان اصفهان و میدان امیر چخماق یزد است.
دور میدان گنجعلیخان را بازار، حمام، مسجد، مدرسه، ضرابخانه و آب انبار گرفته.
بازار گنجعلیخان
بازار بزرگ سراسری کرمان یکی از بازار های سنتی ایران، در بخش جنوبی میدان گنجعلیخان واقع شده و خودش قسمتهای مختلفی مثل بازار گنجعلیخان، بازار اختیاری، بازار زرگری قیصریه، بازار مسگرها، بازار کفاشها، بازار کلاهمالها و… دارد.
چهار سوق گنجعلی خان
بازار سراسری، چهارسوقهایی دارد که محل تقاطع دو راسته بازار است.
در چهارسوق گنجعلیخان، بازار گنجعلی خان، بازار ارگ، بازار مسگری و بازار میدان قلعه به هم میرسند.
نمای داخلی این چهارسوق با گچبری و نقاشی دیواری تزئین شده.
این بازار با نمادهای معماری دوران صفویه و قاجار ساخته شده و پر از طاقیهای کاشی کاری، مقرنس و حجرههای زیبای آجرچینی است.
با عبور از این بازار جا به جا عمارتهای شهری آن زمان مثل حمام، تکیه و کاروانسرا را میبینید و به دل گذشته کرمان و دوران حکومت گنجعلی خان محبوب سفر میکنید.
مسجد گنجعلیخان کرمان
مسجد مجموعه در ضلع شمال شرقی میدان گنجعلیخان قرار دارد.
مسجد کوچک گنجعلی خان گویا نمازخانه کاروانسرای بزرگ مجموعه بوده است.
این مسجد با کاشیکاری، مقرنس و دیگر تزئینات معماری صفوی آذین شده است.
حمام گنجعلیخان
حمام عمومی در گذشتههای ایران، فضایی فقط برای استحمام نبوده بلکه مردم در این فضا ساعتهای زیادی را برای گفتوگو، معاشرت، استراحت، مشتومال و البته استحمام میگذراندند و فضا و تزئینات داخل حمام اهمیت داشته است.
حمام گنجعلیخان کرمان که امروز با وجود مجسمههای مومی به موزه مردمشناسی تبدیل شده با بازآفرینی حال و هوا و شرایط حضور مردمان دوران صفوی در حمام شما را در مسیر تاریخ میچرخاند.
در بدو ورود به این حمام زیبا از در و دیوار نمادهای معماری دوران صفوی مثل کاشیکاری، طاق و هلالی و مقرنسکاری و نقاشیهای دیواری میبارد.
در حمام که میچرخید به هر سمت سر میگردانید، تصویری از گذشته دور و مردمانی به تاریخ پیوسته را میبینید که از جنس موم در حافظه تاریخ و هنر ثبت شدهاند .
در یک سمت مردی در حال شستن تن و بدن، کسی در حال گفتوگو و معاشرت و یک مجسمه مومی نشسته بر سجاده در حال نماز خواندن است.
حمام گنجعلی خان در میدان ارگ، خیابان شهید تاج علی کرمان واقع شده.
حمام وکیل کرمان
یکی از بناهای تاریخی زیبای کرمان حمام وکیل است که به تقلید از حمام گنجعلیخان با همان ساختار سنتی شکل حمام ساخته شده است.
این حمام دارای بخشهای ورودی، خزینه، گرمخانه و سربینه است که به شکل اولیهاش تا امروز حفظ و بازسازی شده است.
این حمام حالا با نمای زیبا و تاریخی که دارد برای بازدید گردشگران سفر به کرمان، تغییر کاربری داده و به یک چایخانه سنتی تبدیل شده است.
گردشگران حمام وکیل در فضای معماری سنتی زیر بارش ظرافت کاشیکاری و رنگ از موسیقی که در فضا پخش میشود و غذاها نوشیدنیهای سنتی این چایخانه لذت میبرند.
حمام وکیل در خیابان شریعتی کرمان ، خیابان سردار واقع شده است.
باغ شازده ماهان
در مسیر سفر به کرمان به سمت بم درست جایی که کاروانها مسیر جاده ابریشم را از شرق به غرب پیش میرفتند، در دل کویر زرد و زیر آفتاب شعله ور و شنهای داغ، ناگهان چیزی شبیه معجزهای اتفاق میافتد؛ باغ شازده ماهان در میان ردیف موازی درختان بلند پر شاخ و برگ، سبز و خنک و خیالانگیز.
باغ شازده ماهان یکی از ۹ باغ اصیل ایرانی ثبت شده است که در دل کویر و در دوران قاجار به دستور محمد حسن خان، سردار ایروانی حاکم وقت کرمان و در حدود سال ۱۲۳۸ خورشیدی ساخته شده است.
از بالا که نگاه کنید یک تکه مستطیل سبز رنگ را میبینید که از وسط کویر زرد سر درآورده است.
برای ورود به این باغ یک سردر زیبای دو طبقه با نمایی کاشیکاری شده و طاقیهای هلالی به استقبال شما میآیند.
این باغ زیبا و پر درخت در دلش عمارت دوطبقه باشکوه کوشک را دارد که نمایی تمام و کمال از معماری دوره قاجار ایران را نمایش میدهد.
مقابل این عمارت یک استخر هست که نمای کوشک را منعکس میکند.
آب این استخر و فوارههای رقصان و جویهای جاری که از آب رودخانه کوچک تیگران سرچشمه میگیرد، مسوولیت آبادانی و سرسبزی باغ شازده ماهان کرمان را به خوبی بر عهده گرفته است.
باغ شازده ماهان در حدود ۲ کیلومتری شهر ماهان و در نزدیکی شهر کرمان و در دامنه کوههای تیگران واقع شده است.
باغ فتح آباد
باغ فتح آباد و عمارت زیبایی که در میان این باغ قرار دارد، یکی از زیباترین خانهباغهای ایرانی است که نمای آن در روز و شب خیره کننده است و در سفر به کرمان نباید دیدنش را از دست داد..
این عمارت دو طبقه با نمای سپید در دوران قاجار و بر اساس الگوی ساخت باغ شاهزاده ماهان و بر اساس ترکیبی از معماری ایرانی و اروپایی ساخته شده است.
مقابل عمارت زیبای فتحآباد یک استخر بزرگ ۶۰ متری قرار دارد که با انعکاس نور تصویر عمارت را دو برابر میکند.
این خانه با خشت و گل ساخته شده و گچبریهای سفید، نمای درخشانی به خانه داده است.
فضای باغ دارای نورپردازی زیبایی است که هنگام شب تصویری رویایی از عمارت میسازد.
باغ عمارت فتح آباد به جز درختان زیبا به کاشت گیاهان متنوع دارویی اختصاص یافته و گنجینهای معطر و ارزشمند از گیاهان دارویی در این باغ پرورش مییابد.
ساخت این خانه باغ، به دستور فضلعلی خان بیگلربیگی از حاکمان کرمان و در زمان محمد شاه قاجار شروع شد و پس از پنج سال به پایان رسید.
اینجا محل استراحت و تفریح حاکمان کرمان بوده است.
باغ فتح آباد در ۲۵ کیلومتری شهر کرمان و در شهر اختیارآباد قرار دارد.
باغ هرندی
خانه باغ هرندی یکی دیگر از باغهای ایرانی کرمان است که متعلق به بازرگانی کرمانی به نام ابوالقاسم هرندی بوده و او این باغ زیبا را در سال ۱۳۵۴ به سازمان فرهنگ و هنر آن زمان اهدا کرد.
این خانه در حال حاضر به عنوان موزه سازهای سنتی ایرانی و موزه آثار باستانی در انتظار بازدیدکنندگان است.
باغ هرندی مطابق با اصول طراحی باغ ایرانی با عمارتی در میان و ردیف درختها و جویبار جاری در آن ساخته شده است.
عمارت اصلی این باغ دو طبقه و در قسمت شمالی باغ و در کنار آبنماهای مختلف بنا شده و دارای اتاقهایی مثل بهارخواب، سالن استراحت معروف به تنبلخانه، چندین اتاق برای پذیرایی از مهمانها و دو ایوان سرپوشیده است.
در حال حاضر موزه سازهای سنتی در طبقه همکف عمارت هرندی با ۳۲ ویترین و بیش از ۲۵۰ ساز سنتی مثل قیچک، سنتور، قانون، رباب، تنبک، تار، دایره، کمانچه، دوتار خراسان، تنبور کرمانشاه، چنگ، کوزک بم، نی، بربط، کاسوره خوزستان و… در این خانه برپاست.
موزه باستانشناسی کرمان بخش دیگر خانه هرندی است که چهار غرفه دارد و میزبان گردشگران است.
در این غرفهها آثار کشف شده مثل جامهای سفالین، بشقاب، ظروف سنگی، فلزی، شیشهای و کتیبههای سنگی قرون مختلف، کوزه پیهسوز، عطردان و ریتونهای منتهی به سر جانورانی مثل اسب، قوچ، گاو و نیمتنه انسان که در هلیلرود (جیرفت) و شهداد کشف شدهاند نگهداری میشود.
کادیلاک مشکی زیبا و کلاسیک ابوالقاسم هرندی همچنان در حیاط خانه پارک شده و باقی است.
باغ موزه هرندی در کرمان، خیابان بهشتی، ایستگاه طهماسب آباد، نرسیده به خیابان فردوسی واقع شده است.
موزه هنرهای معاصراستاد صنعتی کرمان
علی اکبر صنعتی، هشت ساله بود که پدرش را از دست داد. مادر علی اکبر که فکر میکرد به تنهایی از پس بزرگ کردن فرزندش بر نمیآید، او را به پرورشگاه سپرد.
اما روزگار نگذاشت که یتیمی و تنهایی مانع از شکوفایی هنر علی اکبر شود.
حاج اکبر، موسس مهربان پرورشگاه به استعداد و هنر علی اکبر پی برد و او را در مسیر شکوفایی استعدادش همراهی کرد.
علی اکبر با سفر به تهران و آموزش در مدرسه صنایع مستظرفه و فرا گرفتن هنر نقاشی و مجسمهسازی زیر نظر اساتید مشهور تجسمی آن زمان، یکی از نقاشان و مجسمهسازان نام آور نه تنها ایران بلکه دنیا شد.
موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان، همان پرورشگاهی است که توسط حاج اکبر صنعتی زاده مهربان ساخته شد و علی اکبر صنعتی در آن پرورش یافت.
این عمارت حدود چهل سال پرورشگاه بود و در سال ۱۳۵۶ برای نگهداری و نمایش آثار سید علی اکبر صنعتی هنرمند، نقاش و مجسمه ساز برجسته ایرانی و آثار سایر هنرمندان ایران و جهان به موزه تبدیل شد.
در این موزه بازدیدکنندگان آثاری از سیدعلی اکبر صنعتی، سهراب سپهری، کمال المک، پرویز تناولی، نصیری وزیری، ژازه طباطبایی، بهجت صدر، منصوره حسینی، منیر فرمانفرماییان، غلامحسین نامی، محمد ابرهیم جعفری، حسین محجوب و… هنرمندان خارجی مثل اگوست رودن، هنری مور، بوناتی کاندینسکی، وازارلی اشلامینگر، آلبر مارکه را مشاهده میکنند.
موزه صنعتی در خیابان شریعتی کرمان، حد فاصل میدان باغ ملی و چهار راه طهماسب آباد واقع شده است.
ارگ بم
در شمال شرقی شهر بم و در مسیر عبور کاروانها در جاده ابریشم، قلعه عظیم ارگ بم مثل تکهای تجسم یافته از تاریخ خودنمایی می کند.
کافی است با نگاه کردن به برج و بارو و دالانها و گذرگاههای این قلعه خودت را در سالهای دور که در این قلعه زندگی جریان داشته تصور کنی.
قلعهای که دور تا دورش را دیواری بلند احاطه کرده و برای ورود و خروج از آن اهالی قلعه باید از دروازه عبور کنند.
وجود این قلعه در ابیات شاهنامه فردوسی نشانهای از پیشینه دیرینهاش است.
اسناد تاریخی نشان میدهد که تا حدود ۱۵۰ سال پیش زندگی در این قلعه جریان داشته.
ساختار ارگ بم به این شکل است که حلقه میانی آن مربوط به بخش حکومتی و نظامی است که امنیت قلعه را برعهده داشته و در ازتفاعی بالاتر به بقیه نقاط قلعه تسلط داشته است.
بخش بیرونی تا دیوار قلعه، بخش رعیتنشین و محل زندگی مردم با حدود ۴۰۰ خانه بوده است.
ارگ بم در واقع شهری کامل شامل دیوار حصار، برج و بارو، چندین دروازهها، مسجد، بازار، کاروانسرا، گودال، مدرسه، حمام، زورخانه و خانههای مسکونی در قسمت رعیت نشین، در بخش نظامی شامل سربازخانه، اصطبل، کارخانه، خانه فرمانده نیرو نظامی شهر و در بخش حکومتی شامل دولتخانه، عمارت چهارطبقه و برج بوده است.
در بین خانههای مسکونی ارگ به سه نوع خانه برمی خوریم که نشاندهنده سه طبقه اجتماعی و اقتصادی در آن زمان است.
خانههای کوچک با دو تا سه اتاق و متعلق به خانوادههای فقیر است.
دسته دیگر خانههای ارگ بم بزرگتر بوده و ۳تا ۴ اتاق داشته و متعلق به قشر متوسط در آن زمان است.
بخش دیگر هم خانههای بزرگتر با ایوان و حیاط و اصطبل است که مخصوص افراد ثروتمند طراحی و ساخته شده.
این ارگ تاریخی نزدیک به ۱۸۰هزار متر مربع مساحت دارد و لقب عظیم ترین اثر خشتی دنیا را از آن خود کرده است.
دیوارهای ارگ ۶ تا ۷ متر است و در مجموع طول دیوار به ۱۸۱۵ متر می رسد.
در مجموع حدود ۶۷ برج دیدبانی در این ارگ باستانی وجود داشته.
ارگ بم با وجود زلزله مهیبی که در دهه هشتاد در منطقه بم اتفاق افتاد دچار خسارات زیادی شد و تا مرز ویرانی کامل رفت.
اما با وجود اهمیت و ارزش این اثر تاریخی باستانی بسیاری از کشورها مثل ژاپن، فرانسه و ایتالیا در بازسازی ارگ بم، ایران را همراهی کردند.
قربانیان نوزاد قلعه
بعد از زلزله بم کاوشگران در میان ویرانههای ارگ، تکه استخوانهایی پیدا کردند که از جرز دیوارهای فرو ریخته ارگ بیرون افتاده بود.
اینها استخوانهای اجسادی بود که به دلایلی نامعلوم در میان دیوار دفن شده بودند.
جمعآوری تکههای این پازل به تصویری تلخ از اجساد ۶۸ نوزاد پسر رسید که به صورت ایستاده در میان خشت و گل دیوار ارگ، کفنپیچ و دفن شده بودند.
با روشن شدن این تصویر هولناک، گمانهزنیها آغاز شد.
ابتدا نظریهای مبنی بر اینکه اجساد مربوط به گذشته نیست و معاصر است مطرح شد که فوری تکذیب شد.
گمان دیگر این بود که این اجساد در دوران قاجار وقتی قلعه محاصره میشود، به دلیل دسترسی نداشتن به فضای خارج در دیوار قلعه دفن شدهاند. این احتمال با یک پرسش مواجه شد که چرا در میان این اجساد فرد بزرگسال یا دختری نیست که البته به پاسخی هم نرسید.
و اما فرضیه دیگر درباره اجساد نوزادان ارگ بم به رسم (پسرکشی) در دورهای از تاریخ میرسد؛ پسرانی که قربانی و در دیوار قلعه دفن شدهاند.
با همه این اوصاف حقیقت داستان نوزادان دفن شده در نهایت به جایی نرسید و با بازسازی ارگ، اجساد نوزادان دوباره به میان دیوارها بازگشت و این راز در تاریخ مدفون شد.
ارگ بم در استان کرمان، شهر بم، قسمت شرقی شهرستان بم واقع شده است.
کلوت شهداد کویر لوت
کلوت شهداد یکی از زیباترین کویر های ایران است.
برای سفر به سرزمینی شگفتانگیز، داغ و با تندیسهای هنرمندانه اثر دست باد و باران آماده باشید.
از دوران بچگی روی نقشه ایران که نگاه میکردیم یک تکه وسیع به رنگ زرد روشن در مرکز ایران قرار داشت به نام کویر لوت.
دشتی زرد و داغ و بی آب و علف که روی نقشه هم به ندرت آبادی در آن دیده میشد.
بخش شهداد یکی از بخشهای شهرستان کرمان در استان کرمان ایران است که در فاصله حدود یکصد کیلومتری شرق کرمان در حاشیه غربی دشت لوت قرار دارد.
منطقهای به نام «گندم بریان» یا «ریگ سوخته» در ۸۰ کیلومتری کویر شهداد دشت لوت با دمای نزدیک به ۷۰ درجه سانتیگراد گرمترین نقطه کره زمین است؛ جایی که هیچ موجود زندهای نیست.
جالب است بدانید که برخلاف تصور در این منطقه آثاری مثل سفال، مجسمه و زیورآلات پیدا شده که از وجود تمدنی با قدمت بیش از ۶هزارسال در این منطقه خبر میدهند.
قدیمیترین اثری که از دل این کویر پیدا شده، درفش فلزی شهداد است.
در حال حاضر منطقه کلوت شهداد به عنوان یک منطقه گردشگری طبیعی با مناظر زیبای کویری، کلوتهای زیبای کار دست طبیعت و آرامشی تمام نشدنی پذیرای گردشگران طبیعتگرد از ایران و سراسر دنیا است.
این منطقه کویری با مناظر شگفتانگیز و تغییر مداوم صحنه شنزارها با وزش باد، یک فضای طبیعی خاص برای عکاسی و شکار صحنههای طبیعی است.
شبهای پرستاره کویر که آسمان، یک تکه مخمل مشکی جواهر دوزی میشود را هم که نباید از دست داد.
در این منطقه مراکز اقامتی و تفریحات گردشگری کویری برای طرفداران هیجان و ترشح آدرنالین هم هست.
سافاری با خودروهای آفرود در شنزارها و و تجربه هیجان انگیز تپه نوردی یکی از تفریحات کلوت شهداد است.
شترسواری در میان کویر و یا سواری با موتورهای چهارچرخ از دیگر تفریحات کویری سفر به کرمان است.
البته گردشگران برای برای سفر به کلوت شهداد باید مجوز بازدید بگیرند.
کلوتهای شهداد به سه منطقه سبز، نارنجی و قرمز تقسیم شدهاند.
منطقه سبز برای گردشگران غیرحرفهای کویر است که از جاده شهداد به نهبندان تا حدود ۲ کیلومتر ادامه دارد و ورود به آن برای گردشگران مجاز است.
اما ورود گردشگران غیرحرفهای کویر به منطقه نارنجی و قرمز که بعد از منطقه سبز قرار دارد، ممنوع است.
این بخش از کویر مسیر ناهمواری دارد و اگر بدون راهنما به این منطقه وارد شوید ممکن است دیگر هرگز مسیر برگشت را پیدا نکنید….
برای رسیدن به کلوتهای شهداد باید از شهر کرمان وارد جاده کرمان- بم شوید.
پس از طی کردن تقریبا ۳۵ کیلومتر از مسیر کرمان- بم به روستای سیرچ میرسید که از آنجا باید وارد جاده شهداد شوید تا به دوراهی گلباف و شهداد برسید.
دریاچه جوان شهداد
در سفر به کرمان شما در برابر ظهور یکباره یک پدیده شگفتانگیز در دل کویر قرار دارید.
دریاچه جوان با عمری چند ساله در میان کویری که قرنهاست در حسرت آب و باران تشنه است ظهور کرد و ماندگار شد.
بعد از بارندگیهای شدید بهاره در سال ۹۸ سیلابی از کوهستانها و ارتفاعات اطراف کویر شهداد سرازیر شد و دریاچهای بینظیر و زیبا در میان این کویر و کلوتها به وجود آمد؛ تصویری کمیاب که در دل کویر ماندگار شد.
۵۰ کیلومتر از سمت شهر تاریخی شهداد که به سمت کلوت ها حرکت کنید، در میانه راه، در آغوش زرد کویر دریاچهای لاجوردی میبینید که از میان امواج آن کلوتها سر در آوردهاند.
روستای سیرچ
از زیر آفتاب داغ کلوت شهداد و گرمترین نقطه زمین در سفر به کرمان فقط با چهل کیلومتر رانندگی، روستای ییلاقی سرسبز سیرچ با آب و هوای خنک و کوهستانی غافلگیرتان میکند.
سیرچ در ۶۰ کیلومتری شرق کرمان واقع شده و با وجود فاصله کمی که با کویر شهداد دارد اما زمین تا آسمان متفاوت است.
این روستای سرسبز و خنک، رودخانهای پرآب، درختان قدیمی و کهنسال پر شاخ و برگ، چشمههای آب گرم جوشان و باغهای میوه پر باری مثل باغ انگور، انجیر، گیلاس و آلبالو و انار و…دارد.
پیست اسکی سیرچ یکی از بهترین پیست های اسکی ایران و بزرگترین پیست اسکی جنوب شرق کشور با ارتفاع دو هزار و ۷۰۰ متر از سطح دریا در این منطقه و در فاصله یک ساعتی از گندم بریان قرار دارد و مکانی جذاب برای علاقهمندان به اسکی و تفریحات زمستانی است.
آبشارهای سیمک
کرمان با وجود آب و هوای گرم و زمین خشک کویری میتواند شما را به عنوان یک گردشگر غافلگیر کند.
برای قرار گرفتن در یک فضای مرطوب و خنک به ۳۵ کیلومتری شمال کرمان و سیزده آبشار سیمک بروید.
این منطقه کوهستانی یکی از مناطق جذاب برای کوهنوردها و صخرهنوردها است.
سیمک تنگهای زیبا با دیوارههای بلند است که عرض آن به ۳ تا ۵ متر میرسد.
برای رسیدن به آبشارها باید به مرکز روستای ده لولو بروید و پس از عبور از روستاهای انارستان، سیمک، اسلام آباد، عبدل آباد و روستای درب آسیاب به اردوگاه شهید باهنر میرسید.
از اردوگاه حدود ۳ کیلومتر جاده سنگچین را که طی کنید به تنگه سیمک میرسید.
در طول این تنگه و عبور از کنار آبشارها طبیعت زیبای کوهستانی و پرندگانی که در میان سنگها لانه ساختهاند را تماشا میکنید.
گنبد جبلیه
یکی از جاذبههای تاریخی و دیدنی کرمان، گنبد جبلیه است که به گنبد گبری، گنبد زیگ و گنبد گنج هم شناخته میشود.
قدمت اصلی این گنبد مشخص نیست اما گفته شده که ساخت آن به دوران قبل از اسلام برمیگردد و به سبب استفاده از ملات شیر شتر، بنای این گنبد بسیار مقاوم است.
برای بازدید از این بنای تاریخی باید خودتان را به شرق شهر کرمان، خیابان شهدا و نزدیکی جنگل پردیسان برسانید.
اقامت در کرمان
ناگفتهها درباره مناطق تاریخی و گردشگری کرمان ته ندارد و میشود همچنان نوشت و نوشت…
در سفر به کرمان لازم است که چند روزی را با اجاره سوئیت و اقامتگاه بومگردی در کرمان در این شهر ماند و جاهای زیادی را دید و از سفر به این شهر لذت برد.
غذاهای محلی کرمان
از آنجایی که کرمان یک منطقه کویری است، مردم آن منطقه تحت تاثیر محیطی که زندگی میکنند به آش و آبگوشت علاقه زیادی دارند.
تنوع غذایی در کرمان آنقدر زیاد است که هر ذائقه و سلیقهای را میتواند راضی کند. در ادامه به معرفی برخی از غذاهای محلی و معروف کرمان خواهیم پرداخت.
آش آماج یا آماجو، غذای محلی معروف کرمان
آش آماج یکی از آشهای پرطرفدار و قدیمی در کرمان است که با ترکیبی از سبزی، آردگندم، گیاهان دارویی، سرکه یا قره قوروت تهیه میشود.
اگر در سفرتان به کرمان، دوست دارید هم یک غذای محلی تست کنید و هم سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید این آش را به هیچ وجه از دست ندهید.
آبگوشت بادمجان و کشک
آبگوشت بادمجان و کشک یکی دیگر از غذاهای سنتی و مقوی کرمان به شمار میآید که ترکیب اصلی این آبگوشت لذیذ را کشک ساییده، گوشت قرمز، لوبیا سفید، سیب زمینی، پیاز، بادمجان و چغندر تشکیل میدهد.
بزقرمه
یکی از معروفترین غذاهای محلی کرمان بزقرمه است و چون در مواد اولیه این غذا از گوشت بزغاله استفاده میشود به این اسم عجیب و غریب نامگذاری شده.
این غذای سنتی لذیذ از موادی مثل نخود، پیاز، سیر، گوشت بز بدون استخوان، کشک، زعفران و نعناع داغ تهیه میشود و پرطرفدارترین غذای محلی کرمان است. به شما پیشنهاد میکنیم حتما امتحانش کنید.
خورش آلوچه
اگر طرفدار غذاهای ترش مزه هستید، این خورش را از دست ندهید.
خورش آلوچه از گوشت گوساله، آلوچه، لوبیا چیتی و سبزی های معطری چون گشنیز و شوید تهیه میشود.
رستورانهای معروف کرمان
رستوران اسپاخو کرمان
رستوران اسپاخو یک رستوران با کیفیت با منویی متنوع از غذاهای ایرانی و دریایی است که طرفدار زیادی در بین کرمانیها و گردشگران پیدا کرده.
این رستوران در بلوار جمهوری کرمان، نرسیده به خیابان هزار و یک شب قرار دارد.
رستوران سنتی وکیل
بعد از گشت و گذار در فضای سنتی و تاریخی بازار، رفتن به رستوران سنتی وکیل بهترین انتخاب برای در کردن خستگی و خوردن یک وعده غذایی خوشمزه است.
این رستوران و سفرهخانه سنتی درون حمام تاریخی وکیل قرار گرفته و میتوانید در فضای معماری سنتی زیر بارش ظرافت کاشیکاری و رنگ، از غذاها و نوشیدنیهای سنتی این چایخانه لذت ببرید.
این رستوران سنتی در خیابان شریعتی کرمان، خیابان سردار واقع شده است.
رستوران سنتی مکث کرمان
رستوران سنتی مکث را هم میتوان یکی از رستورانهای خوب کرمان دانست.
در این رستوارن انواع غذاهای سنتی و ایرانی در فضایی سنتی و دلنشین سرو میشود.
این رستوران در بلوار جمهوری، چهار راه امام جمعه و جنب پاساژ گلستان قرار دارد.
باغ رستوران دشت بهشت کرمان
باغ رستوران دشت بهشت را میتوان یکی از رستورانهای خوش حس و حال و پرطرفدار کرمان دانست.
این رستوران با داشتن آلاچیقهای جذاب درون فضایی باز و دلنشین بهترین انتخاب برای خوردن یک وعده غذایی خوشمزه در کرمان است.
غذا در این رستوران به صورت سلف سرویس ارائه میشود.
رستوران سنتی کیخسرو
رستوران کیخسرو یکی از باصفاترین رستورانهای کرمان است که درون خانهای قدیمی و سنتی قرار دارد.
خوردن یک پرس غذای محلی کرمان آن هم روی تختهای چوبی و سنتی این رستوران حس و حال دیگری دارد.
رستوران کیخسرو در خیابان زریسف، ابتدای خیابان برزو امیغی کرمان قرار دارد.
رستوران سنگک کرمان
یکی دیگر از رستورانهای معروف کرمان، رستوران سنگک کرمان است.
نزدیک بودن رستوران سنگک به جاذبههای دیدنی کرمان در کنار نیمکتهای چوبی و فضای سنتیاش، آن را به رستورانی پرطرفدار تبدیل کرده.
در این رستوران انواع غذاهای ایرانی و محلی و انواع کباب درون سینیهای گرد و مسی برایتان سرو میشود.
رستوران سنگک در محله فردوسی کرمان، خیابان استقلال و خیابان بهشتی چهارم قرار دارد.
سوغاتی های کرمان
کرمان سوغاتیهای خوشمزه و شیرین همچنین صنایع دستی ارزشمندی دارد، که میتواند بهترین سوغاتی از سفر به کرمان باشد.
در ادامه با برخی از این سوغاتیهای جذاب آشنا خواهیم شد.
کلمپه
کلمپه یک شیرینی سنتی لذید، معطر و محبوب کرمانی است که از ترکیب گردو، گلاب، خرما، دارچین و کنجد تهیه میشود.
با یک بار چشیدن کلمپه، طعم و عطر این شیرینی مقوی کرمانی تا همیشه گوشه ذهنتان خواهد ماند.
قطاب کرمان
قطاب هم یک شیرین معروف و خوشمزه کرمانی است که از قدیمیترین شیرینیهای ایرانی محسوب میشود و تاریخچه آن به دوران هخامنشیان میرسد.
این شرینی خوشمزه در دو نوع گردویی و پستهای تهیه میشود.
قوتو
قوتو یکی از معروفترین و در عین حال مقویترین سوغات کرمان محسوب میشود.
قوتو در واقع نوعی شیرینی پودری است که از ترکیب و آسیاب مغز گندم،پسته، جو و چند مغز مقوی دیگر و شکر تهیه میشود.
اکثرا قوتو را در شیر حل میکنند و یا همراه با کاچی میل میکنند.
پسته رفسنجان
اما نوبت میرسد به معروفترین و مهمترین سوغات کرمان یعنی پسته، که حتما باید در سبد سوغاتیهایتان جایی برایش خالی کنید.
آب و هوای خشک کرمان آن را به یکی از بهترین مکانها برای کشت پسته تبدیل کرده وحدود ۷۰ درصد از کل پسته کشور در رفسنجان کشت میشود.
ادویه زیره
یکی دیگر از سوغات معروف کرمان، زیره است در واقع مرغوبترین نوع زیره را در کرمان میتوانید پیدا کنید.
قالی کرمان
بعد ازهمهی سوغاتیهای خوشمزه و لذیذ کرمانی نوبت به قالی معروف کرمان میرسد که کیفیت و طرح ونقش آن زبانزد عام و خاص است و میتواند یک سوغاتی ارزشمند و ماندگار از سفر به کرمان باشد.
از دیگر سوغاتیهای کرمان میتوان به کماج، گردو، خرمای کرمان، مرکباتی مثل گریپ فروت و نارنگی، گلیم و ظروف مسی کرمان اشاره کرد.
سخن آخر
کرمان هم از لحاظ آثار تاریخی و هم منظرههای طبیعی، یک مقصد گردشگری خاص، متمایز و تماشایی است.
در سفر به کرمان ضمن عبور از دل تاریخ میان تماشای کویر و دیدن ییاق فرصت انتخاب دارید.
در سفر به این شهر زیبای کویری مراقب آثار تاریخی نفیس که گنجینهای گرانقدرند باشیم و نگذاریم ردپایی ناشایست از ما در مسیر گردشگریمان باقی بماند.
سفر خوش 😊
بهترین زمان سفر به کرمان چه زمانی است؟
بهترین زمان سفر به کرمان از نظر آب و هوا را میتوان اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد دانست، البته اواخر شهریور تا مهر هم زمان مناسب و به نسبت خلوتی برای سفر به کرمان محسوب میشود.
جاذبههای تاریخی کرمان کدامند؟
اگر به جادبههای تاریخی علاقه دارید، حتما به ارگ بم، گنبد جبلیه و مجموعه گنجعلی خان کرمان سر بزنید.
کلوت شهداد کجاست؟
کلوت شهداد یکی از مناظر طبیعی شگفتانگیز ایران است که در فاصله حدود یکصد کیلومتری شرق کرمان در حاشیه غربی دشت لوت قرار دارد.
دریاچه شهداد کجاست؟
دریاچه شهداد، دریاچهای جوان با عمری چند ساله در میان کویر شهداد است که بعد از بارندگیهای شدید بهاره در سال ۹۸ در این کویر ایجاد شد.
ارسال نظر