بعد از رشت، تالش را میتوان یکی از بزرگترین شهرهای استان گیلان به حساب آورد، که با داشتن دریا و جنگل و باغهای میوه و ییلاقات سرسبز و خنک به یکی از مقاصد پرطرفدار برای سفر به شمال تبدیل شده.
از نظر موقعیت جغرافیایی شهر تالش از شمال با آستارا و از غرب با استان اردبیل همسایه است و از راه شرق به دریای خزر و بندرانزلی و از جنوب به رودبار میرسد.
در تالش با آب و هوای خوب و به برکت بارشهای فراوان، انواع درخت میوه از انار، پرتقال و نارنگی، گلابی و زردآلو گرفته تا فندق و بادام یافت میشود.
برای سفر به تالش هر زمانی که اراده کنید و چمدان ببندید، دیر نیست، چرا که هر فصل تالش زیبایی و طراوت خاص خودش را دارد.
اما اگر قصد دیدن ییلاقات مشهور تالش مثل سفر به سوباتان را دارید، بهتر است بهار و تابستان را برای سفر انتخاب کنید.
برای لذت بردن از همه جاذبههای تالش باید چند روزی را در این شهر سپری کنید، با اجاره ویلا در تالش از سایت جاجیگا به بیش از ۱۵۰ اقامتگاه از کلبه چوبی و خانه روستایی تا ویلا و آپارتمان مبله دسترسی خواهید داشت.
برای سفر به این شهر شمالی پرطرفدار با جاجیگا در این نوشتار همراه شوید.
درباره سفر به بندر زیبای انزلی در مجله جاجیگا بخوانید.
جاذبههای طبیعی و گردشگری تالش
سوباتان، روستایی کارت پستالی نزدیک آسمان
یکی از جاهایی که حتما باید در تالش به آن سر بزنید، روستای کارت پستالی سوباتان با هوای مه آلود و کلبههای چوبی دلبرباست که از قشنگترین قابهای عکاسی است.
سوباتان یک دشت سراسر سبز است با خانههای روستایی و شیروانیهای قرمز و نارنجی و تکههای سفید و پنبهای ابر که درآسمان شیطنت میکنند.
سوباتان را باید ییلاق تالش به حساب آورد که در ارتفاع ۱۹۰۰ تا ۲۵۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد. البته مسیر دسترسی به آن راحت نیست باید از یک مسیر خاکی بگذرید تا به این بهشت برسید.
طبیعت در سوباتان به شکل بکر و دور از امکانات دنیای مدرن به زندگی بدون خراش خودش ادامه میدهد و در آن خبری از سیم و دکل برق و انشعاب گاز نیست.
خوشبختانه در سوباتان موبایل آنتن نمیدهد و خبری از زنگ گوشی و سر و صدای ارتباطات و شبکههای اجتماعی هم نیست و بهترین جا برای لمس آرامش واقعی همین جاست.
برای ماندن در سوباتان دو انتخاب پیش روی شماست. راه اول کمپ کردن و چادر زدن در طبیعت بکر و مه آلود سوباتان است.
اما اگر اهل چادر زدن نیستید، برای ماندن در سوباتان یک گزینه دیگر هم هست.
شما میتوانید با اجاره کلبه یا خانه روستایی در سوباتان از نزدیک زندگی ساده و صمیمی اهالی سوباتان را درک کنید و از طعم غذاهای محلی سوباتان خاطرهای به یادماندنی بسازید.
برای رسیدن به این روستای ییلاقی باید ۲۲ کیلومتر از شهر لیسار تالش در جادهای شیبدار و ناهموار به سمت سوباتان رانندگی کنید.
بهترین زمان سفر به این ییلاق دیدنی تالش از اردیبهشت تا شهریور ماه است و در مواقع دیگر سال هوای سوباتان سرد و برفی است و امکان تردد در آن وجود ندارد.
درباره سفر به رشت، شهر باران های نقره ای در مجله جاجیگا بخوانید.
ییلاق شکر دشت تالش
در سفر به تالش بد نیست سری به «عروس تالش» یعنی ییلاق شکردشت بزنید که با طبیعت بکر و غرق در مه خود شگفتزدهتان میکند.
شکر دشت از ییلاقات معروف تالش است که در نزدیکی سوباتان قرار دارد و هر بهار سراسر این دشت سرسبز مملو از شقایقهای قرمز میشود و منظرهای دیدنی خلق میکند که بهترین قاب برای عکاسی از طبیعت است.
زنبورهای عسل هم در این فصل سراغ این گلها میروند و یکی از مرغوبترین سوغاتیهای تالش را برایتان به ارمغان میآورند. پس اگر به ییلاق شکردشت تالش رفتید از عسل مرغوب و لبنیات تازه این ییلاق غافل نشوید.
ییلاق شکردشت در ۳۹ کیلومتری تالش قرار دارد و مسیر همواری ندارد و رسیدن به آن با خودروی سواری دشوار است.
برای رفتن به شکردشت، باید از چندصد متر قبل از روستا، خودرو را پارک کنید و بقیه مسیر را با پای پیاده طی کنید یا کنار جاده منتظر شوید تا خودروی نیسان ساکنان محلی شما را به شکردشت برساند.
با همه این اوصاف، سکوت و پاکیزگی جاده و بکر و دست نخورده بودن این ییلاق ارزش سختی مسیر را دارد .
بهدلیل بکر بودن این ییلاق، اگر قصد اقامت و ماندن در این ییلاق را دارید، بهتر است که آب و غذای کافی همراه خود داشته باشید.
منطقه ییلاقی دو خاله کوه
منطقه ییلاقی دو خاله کوه همان جایی است که میشود طعم آرامش واقعی را چشید و با چشم انداز کوهستانی سرسبز و مه گرفتهاش جان تازهای گرفت.
در این منطقه ییلاقی خبری از دود و صدای ماشین نیست و تنها صدای شرشر آب رودخانه و پرندگان جنگلی شنیده میشود.
با خوردن یک لیوان چای زغالی آن هم با منظرهای از طبیعت بکر و سرسبز ییلاق دو خاله کوه، اصل زندگی روستایی را از نزدیک لمس خواهید کرد.
برای پیدا کردن این ییلاق از افراد محلی تالش میتوانید کمک بگیرید.
دریاچه سراگاه
اگر برای سپری کردن یک عصر خنک در تالش دنبال مکانی بکر هستید، کافی است کوله پشتی کوچکی بردارید و به سمت دریاچه سراگاه از دریاچه های زیبای گیلان حرکت کنید.
از کنار خانههای روستایی و شالیزارهای سرسبز که بگذرید، درست میان کوههای محصور شده با درخت، به دریاچهای زمردی میرسید.
انعکاس تصویر کوه و درختان سرسبز اطراف در آب تمیز دریاچه سراگاه تالش و ماهیانی که در آن شنا میکنند، یکی از قشنگترین قابهای طبیعی را ایجاد کرده.
البته دریاچه سراگاه آبگیری خصوصی است و امکان ماهیگیری، شنا و قایق سواری در آن وجود ندارد، اما اگر اهل کمپ کردن و یا پیک نیک باشید یک انتخاب عالی با طبیعتی تکرار نشدنی است.
دریاچه سراگاه در دهستان جوکندان، روستای سراگاه و در ۱۰ کیلومتری تالش قرار دارد.
پارک جنگلی گیسوم
با عبور از میان چتر درختان سر به فلک کشیده و پشت سر گذاشتن تونلی سرسبز به یکی از زیباترین سواحل دریای خزر میرسید.
پارک جنگلی گیسوم با درختان بلند و تنومند و طبیعت چشم نوازش حدود ۸۰ هکتار وسعت دارد و گونههای مختلف گیاهی و جانوری را میتوان در آن تماشا کرد. همچنین منتهی شدن این جنگل به دریا، شما را به غرق شدن دراعماق رویایی دلفریب دعوت میکند.
با پشت سر گذاشتن جاده جنگلی و رسیدن به ساحل انواع تفریحات دریایی مثل جت اسکی، قایق سواری و پاراگلایدر و شنا در انتظار شماست.
برای رسیدن به جنگل گیسوم کافی است جاده رشت را به سمت آستارا پیش بگیرید و بعد از عبور از پره سر تالش در سمت راست جاده سرسبزی جنگل گیسوم توجه شما را جلب خواهد کرد.
پارک جنگلی سیاه داران و سورتمه سواری در تالش
اگر عاشق هیجان و تجربه سرعت آن هم در دل جنگل هستید، حتما باید سورتمه ریلی پارک جنگلی سیاه داران تالش را تجربه کنید.
روستای سیاه داران در گذشته مملو از درختان آزاد سیاه و بلوط بود و تراکم این درختان به حدی بود که حتی امکان ورود به داخل جنگل وجود نداشت. در سالهای اخیر قسمتی از این جنگل توسط شهرداری به منطقهای برای گذرانذن اوقات فراغت و تفریح مردم تبدیل شده است.
بخشی از پارک جنگلی سیاه داران به نگهداری گوزنهای مارال قرمز اختصاص دارد و در کنار لذت از هیجان سورتمه ریلی، امکان تماشای جهیدن این حیوانات زیبا هم وجود دارد.
سورتمه ریلی تالش در دو مسیر صاف و مارپیچ در مسیری یک کیلومتری و با اصول استاندارد ساخته شده و چشم انداز جالبی از تمام شهر پیش چشمان شما به نمایش میگذارد.
پارک جنگلی سیاه داران فقط ۴ کیلومتر با تالش فاصله دارد و با ۱۲ دقیقه رانندگی خودتان را در دل درختان بلوط مییابید.
آبشار ورزان
به فاصله ۴ کیلومتری از سوباتان با حدود یک ساعت پیاده روی به آبشار زیبای ورزان میرسید.
آبشار ورزان تالش با ارتفاعی بیش از ۱۰۰ متر از چشمههای بالا دستش سرچشمه میگیرد و یکی از شاخههای اصلی رودخانه لیسار محسوب میشود از جادبه های طبیعی در مسیر گیلانگردی است.
لمس طراوت قطرات آب آبشار که از فراز صخرههای بلند سرازیر میشود،ل آن هم در یک منطقه کوهستانی با هوای پاک و خنک هر گردشگر طبیعت دوستی را به سمت خودش جذب میکند.
آبشار ورزان در واقع در ۳۶ کیلومتری تالش قرار گرفته و برای رسیدن به آن باید به سمت سوباتان حرکت کنید و مسیر دریاچه نئور اردبیل را پیش بگیرید.
آبشار لوشکی تالش
بعد از جنگل نوردی و پیاده روی دو ساعته در مسیری سرسبز با صدای دلنشین آب رودخانه و گذر از روی پلهای چوبی به آبشار لوشکی میرسید.
این آبشار در ۵ کیلومتری روستای درزکری تالش قرار گرفته و از رشته کوههای تالش سرچشمه میگیرد.
امکان دسترسی به این آبشار با ماشین مهیا نیست و همین باعث شده تا مسیر و آبشار لوشکی بکر و دست نخورده باقی بماند.
آبشار زمرد
در دل جنگلهای حویق به آبشار زمرد میرسیم که یکی از زیباترین آبشارهای گیلان است.
آبشار زمرد در چهار فصل سال خروشان است و و با طبیعت بکر و سرسبز اطرافش هر ساله طبیعتگردان و کوهنوردان زیادی را به خودش جذب میکند.
آبشار زمرد را به دلیل قرار گرفتن دو آبشار در کنار یکدیگر به آبشار دو قلو هم میشناسند.
آب آبشار زمرد خنک است و همین موضوع آن را به زیستگاه مناسبی برای ماهی قزل آلا تبدیل کرده.
ماهیگیری، شنا، عکاسی، پیادهروی، جنگل نوردی و کوهنوردی از جمله تفریحات اطراف آبشار زمرد هستند.
این آبشار در ۴۵ کیلومتری تالش، شهر حویق، روستای زمرد قرار دارد.
جاده اسالم به خلخال
جاده اسالم به خلخال به عنوان قشنگترین جاده ایران و یک مسیر فراموش نشدنی برای تماشای طبیعت بکر و رنگارنگ از اسالم گیلان تا خلخال اردبیل است.
اسالم یکی از شهرهای سرسبز غرب گیلان است که از شمال به شهر تالش و از جنوب به جنگل گیسوم از شرق به دریای خزر و از غرب به شهر خلخال میرسد.
جاده اسالم به خلخال ۷۰ کیلومتر است و در طول مسیر ممکن است با جنگل و دشت و انواع حالتهای آب و هوایی روبه رو میشوید.
در ابتدای مسیر، چتر سبز درختان جنگلی باز میشود و مسیر در دل جنگل و گه گاه بازی مه پیش میرود.
جریان رودخانه هم در طول مسیر شما را همراهی میکند.
در طول این مسیر رویایی سرعت را کم کنید و به صدای آواز پرندههای جنگلی و جریان رود گوش بدهید و هوای معطر و مرطوب جنگل را نفس بکشید.
در حاشیه جاده، کافههای محلی چوبی پیدا با گوشت تازه گوسفند و یک منقل شعلهور منتظر مسافران جاده هستند.
در کنار کلبهها گوشت تازه گوسفند آویزان شده و چون هوای این منطقه خنک است نیازی به یخچال نیست.
بلال کبابی و غذاهای محلی مثل میرزا قاسمی و آش دوغ از دیگر خوردنیهای این جاده است.
بعد از گذر از مسیر پیچ در پیچ جنگل کم کم دیدتان باز میشود و به منظره دشت میرسید.
در طول این جاده مناظر مهآلود جنگل، چمنزار، گله گوسفندان در حال چرا، عبور اسبهای وحشی از میان دشتهای سبز و روستاهای بکر و اهالی آن تماشایی است.
منطقه حفاظت شده لیسار
در شمال شهر لیسار به منطقه حفاظت شده لیسار میرسید.
این منطقه با داشتن ۳۱۱۴۱ هکتار مساحت و پوشش گیاهی و جانوری متفاوت و جذاب از مناطق حفاطت شده گیلان محسوب میشود.
پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده لیسار را راش، ممرز، افرا، توسکا، صنوبر و درختچههایی چون انار وحشی، گوجه جنگلی تمشک، لیلکی، گزنه، نی و … تشکیل دادهاند.
حیات وحش لیسار را هم پستاندارانی چون مرال، شوکا، خرس، پلنگ، گربه وحشی، سیاهگوش، گرگ، روباه و … تشکیل دادهاند. همچنین پرندگانی چون کبک، کبک دری، انواع شکاریان و … نیز در این منطقه زندگی میکنند.
حمام تاریخی مریان تالش
یکی از بناهای تاریخی تالش که ساخت آن به دوران قاجار برمیگردد حمام قدیمی مریان است.
این حمام به دستور سردار امجد که از حکام قاجار بود برای استفاده خاندانش در سطحی شیبدار و با معماری آلمانی ساخته شده و امروزه به عنوان یکی از آثار تاریخی در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
این حمام تاریخی که از خشت و گچ و سنگ ساخته شده و در بخش مرکزی تالش و روستای آق اولر قرار دارد.
قلعه تاریخی سلسال یا صلصال
قلعه سلسال از آثار تاریخی ارزشمندی است که بر روی صخرهای در ابعاد ۴۰ در ۵۰ و در یک کیلومتری لیسار تالش ساخته شده.
قدمت این قلعه به بیش از ۱۰۰۰ سال و دوران سلجوقیان میرسد و با داشتن چاه و آب انبار درون آن به نظر میرسد که در گذشته جدا از کاربرد نظامی، محلی اسکان فرماندهان و حکام هم بوده.
این قلعه در روستای قلعه دوش لیسار قرار دارد و طبیعت بینظیر روستا و چشمههای اطراف و چشم انداز سرسبز قلعه شگفت زدهتان میکند.
برای نام این قلعه دو روایت وجود دارد؛ برخی معتقدند نام قلعه در واقع صلصال است که به معنی گل خشک ورز داده شده است و به خاک منطقه لیسار که مناسب سفالگری است ارتباط دارد.
روایت دیگر نام درست این قلعه را سلسال به معنای آب گوارا میداند و معتقد است به سبب کیفیت آب انباشته شده در این قلعه به این نام معروف شده.
اقامت در تالش
برای تکمیل سفر به تالش نیاز به یک اقامتگاه تمیز و مناسب دارید تا با خیال راحت چند روزی در تالش بمانید و از زیبایی و طراوت این شهر نهایت لذت را ببرید.
اجاره کلبه چوبی در تالش یا خانه روستایی در تالش بهترین راه برای لمس یک زندگی روستایی تمام عیار است. چه حسی بهتر از اینکه صبح با صدای آواز پرندگان وموسیقی رودخانه از خواب بیدار شوید و با خوردن یک صبحانه محلی آن هم با چشم انداز شالیزار به استقبال ادامه روز بروید.
البته اجاره سوئیت و ویلا در تالش هم از گزینههای دیگر برای داشتن یک اقامت به یادماندنی در این شهر دوست داشتنی است.
آداب و رسوم و فرهنگ مردم تالش
زبان مردم بومی این منطقه زبان تالشی است البته در این شهر مردمی با لهجه آذری هم میبینید که از مهاجران آدربایجان هستند. همچنین در بین مردم افرادی هستند که با لحجه گیلکی و زبان فارسی صحبت کنند.
لباس محلی تالش با نقش و نگار و رنگهای شادش انعکاسی از طبیعت سرسبز این منطقه است. لباس محلی زنان تالشی را یک روسری بلند و سفید، پیراهن بلند تا مچ پا، دامنهای رنگی و جلیقهای تزئین شده با سکه تشکیل میدهد.
از آیینهای سنتی تالش که در گذشته بیشتر بین مردم مرسوم بوده و امروزه تقریبا به فراموشی سپرده شده، میتوان به مراسم زیر اشاره کرد:
افسانه چهارشنبه خاتون
به باور یک افسانه قدیمی خاتون که نمادی از برکت و رزق و روزی و برآورده کننده آرزوهاست در اخرین چهارشنبه سال به خانه اهالی سرک میکشد.
مردم دو سوزن را که از انتها آنها پنبه وصل کردهاند را از قسمت نوکتیز به درون کاسه آب میاندازند و شروع به خواندن آوازی محلی برای خاتون میکنند؛ خاتون خاتونه شنار (خاتون خاتونه امشب)، چارشنبه خاتونه شنار (چهارشنبه خاتونه امشب)، صدقهسر چهار برابکه (به صدقهسر چهار بردارت بکن)، چمه حاجتی روا بکه (حاجت منو روا کن)
اگر تا پایان آواز دو سر پنبهای سوزنها به یکدیگر برسند یعنی خاتون به آرزوی آنها پاسخ مثبت داده و بهزودی آرزو آن برآورده میشود.
سوغات و صنایع دستی تالش
امکان ندارد به شهرهای گیلان سفر کنید و دست خالی و بدون خرید سوغاتی به خانه برگردید.
از انواع مرکبات و برنج و چای گرفته تا محصولات دامی تازه و عسل طبیعی را میتوانید در بازارهای هفتگی تالش پیدا کنید.
همچنین صنایع دستی زیبا مثل گلیم و قالی و عروسکهای پارچهای سفر به تالش و خاطرات خوش این سفر را تا همیشه برایتان ماندگار میکنند.
غذای محلی و رستورانهای تالش
یکی از بهترین قسمتهای هر سفر، امتحان کردن طعم خاص و متفاوت غذاهای محلی شهر مقصد است حال اگر آن شهر جزو شهرهای شمال باشد که جای خودش را دارد.
تالش شهری با غذاهای محلی متنوع است و فقط کافیست یکبار این غذاها راامتحان کنید تا طعم لذیذ آن برای همیشه در خاطرتان بماند و به قصد خوردن این غذاها قصد سفر به تالش کنید.
یکی از معروفترین غذاهای تالش گوزلی بریان یا همان بره بریان است. گوزلی بریان غذایی تشریفاتی است که برای مهمانی و مراسمات خاص طبخ میشود. در واقع یک بره به صورت کامل پخته و بعد شکم آن را با سبزیجات تازه و گردو و ادویه مخصوص پر میکنند.
آش دوغ که در زبان محلی به دو آش یا آش تالشی شهرت دارد یکی دیگر از غذاهای معروف تالش است.
از دیگر غذاهای تالش که میتوانید در سفر به این خطه تست کنید، میتوان به اناردون، قورتماج، سیرجینه، بادمجان شکمپر، سوجا دیله، کوکوی گردو، جزلق ، سوجا دیله (ساج ایچی) دوما رواَن (روغن دمبه) ،خوراک عدس( مَجو) ، آرزِنا و دسرهای خوشمزه و لذیذ همچون بهلاما، ترشی محلی، ترشی آلو، ساتا نان، زرین نان، ماست چکیده، پنیر محلی و دوشاب اشاره کرد.
برای چشیدن طعم لذیذ غذاهای محلی تالش میتوانید روی رستورانهای این شهر حساب کنید. اگرچه رستورانهای تالش لوکس نیستند اما کیفیت غذاهای محلی و ایرانیشان رضایت شما را جلب میکند.
در ادامه به معرفی معروف ترین رستورانهای تالش میپردازیم.
رستوران آق اولر
رستوران آق اولر یکی از رستورانهای معروف و شلوغ تالش است که غذاهای محلی آن پرطرفدار هستند.
این رستوران در بلوار ولیعصر و جنب اداره اوقاف تالش قرار گرفته.
رستوران شاطر عباس
رستوران شاطرعباس یکی از رستورانهای بین راهی معروف در تالش است که با غذاهای با کیفیت و فضای دلنشینش خاطره خوشی برایتان رقم میزند.
در منوی این رستوران انواع غذاهای ایرانی و محلی دیده میشود و جوجه ترش و باقالی قاتوق آن پرطرفدار است.
رستوران پامچال تالش
اگر تمایل دارید یک وعده غذایی خوشمزه را در محیطی دوست داشتنی با طبیعت ییلاقی و سرسبز اطراف میل کنید، به رستوران پامچال در روستای سینه هونی سر بزنید.
در این رستوران انواع غذاهای محلی و سنتی با مواد اولیه تازه و محلی طبخ میشود.
برای رسیدن به این رستوران باید به جاده ییلاق مریان بروید و در روستای سینه هورنی به این رستوران خواهید رسید.
کباب خانه باکرم
اگر اهل خوردن کباب هستید، باید حتما سراغ یکی از قدیمی ترین کبابیهای تالش یعنی کباب خانه باکرم بروید.
شاید اینجا رستوران لوکس و مدرنی نباشد، اما با انواع کباب تازه بره، کوبیده، جگر، دل و قلوه با کیفیت شما را راضی میکند.
طعم خوش کباب بره این رستوران به همراه ادویه و نان داغ تا مدتها زیر زبانتان میماند.
پیتزا کنتاکی رایمون
اگر اهل فست فودید و در تالش دنبال جایی برای خوردن یک پیتزای خوشمزه هستید، به پیتزا کنتاکی رایمون سر بزنید.
سخن آخر
سفر به تالش مجموعهای از جنگل و دریا و آبشار و طبیعت سرسبز را یکجا به شما هدیه میکند.
قرار گرفتن این همه جاذبههای طبیعی در کنار یکدیگر، از تالش یک شهر پرطرفدار و گردشگری ساخته که هرساله میزبان تعداد زیادی از دوستداران طبیعت است.
ارسال نظر