باغ شازده ماهان مستطیلی سرسبز است که در میان کویر زرد کرمان میدرخشد؛ شبیه معجزهای سرسبز در دل کویر زرد و زیر آفتاب شعله ور و شنهای داغ صحرا.
این باغ زیبا در مسیر سفر به کرمان به سمت بم درست جایی که کاروانها مسیر جاده ابریشم را از شرق به غرب پیش میرفتند، قرار دارد.
باغ شازده ماهان یکی از ۹ باغ اصیل ایرانی ثبت شده است که در دل کویر و در دوران قاجار به دستور محمد حسن خان، سردار ایروانی حاکم وقت کرمان و در حدود سال ۱۲۳۸ خورشیدی ساخته شده است.
این باغ سرسبز در دامنه کوههای تیگران بنا شده و با داشتن آبوهوای دلچسب، مقصد محبوب گردشگران کرمان است.
مطالبی که در این مقاله می خوانید:
باغ شازده ماهان کجاست؟
باغ شازده ماهان از جاذبههای تاریخی و گردشگری استان کرمان در دل کویر است که در دو کیلومتری شرق شهر ماهان از توابع کرمان قرار دارد.
این باغ سرسبز در دامنه کوههای تیگران بنا شده و با داشتن آبوهوای دلچسب، مقصد محبوب گردشگران کرمان است.
برای ورود به این باغ یک سردر زیبای دو طبقه با نمایی کاشیکاری شده و طاقیهای هلالی به استقبال شما میآیند.
این باغ زیبا و پر درخت در دلش عمارت دوطبقه باشکوه کوشک را دارد که نمایی تمام و کمال از معماری دوره قاجار ایران را نمایش میدهد.
مقابل این عمارت یک حوض هست که نمای کوشک را منعکس میکند.
آب این استخر و فوارههای رقصان و جویهای جاری که از آب رودخانه کوچک تیگران سرچشمه میگیرد، مسوولیت آبادانی و سرسبزی باغ شازده ماهان کرمان را به خوبی بر عهده گرفته است.
درباره سفر به یزد و مناطق دیدنی این شهر در مجله جاجیگا بخوانید.
مسیر رسیدن به باغ شازده ماهان
برای رسیدن به باغ شاهزاده ماهان باید راهی استان کویری کرمان شوید. فاصله تهران تا کرمان حدود ۱۰ هزار کیلومتر و ۱۰ ساعت رانندگی است.
بعد از رسیدن به کرمان جاده کرمان به بم را در پیش بگیرید. در ۳۵ کلیومتری این جاده و ۶ کیلومتر مانده به شهر ماهان، باغ شازده ماهان میرسید.
معماری باغ شازده ماهان
باغ شاهزاده ماهان از باغهای اصیل ایرانی و یکی از بهترین باغهای شیبدار است که تصویری تماشایی از جریان آب به صورت پلکانی و در سطحهای افقی و عمودی را نمایش میدهد.
این باغ ۵ و نیم هکتار وسعت دارد و شامل سردر ورودی، حمام، عمارت، شبکه آبرسانی و حوض است که در دل باغی سرسبز و درختانی پر شاخ و برگ قرار دارد. این باغ مثل مستطیلی سبز در دل کویر زرد میدرخشد.
باغ شاهزاده مجموعهای از بناها را در خود جای داده است که در کنار یکدیگر نمایشی از شکوه معماری ایرانی را به راه انداختهاند. در ادامه به معرفی هر یک از قسمتهای این بنا میپردازیم:
سر در خانه
سردرخانه یک بنای دو طبقه در ورودی باغ شازده است که نقش واسطه میان واقعیت متناقض بیرونی باغ را ایفا میکند.
پیش از قرار گرفتن در فضای دلانگیز باغ شاهزاده، عبور از راهروی ورودی و کمی توقف در هشتی کوچک و بسته در طبقه همکف سردرخانه، شما را برای تماشای منظرهی حیرتانگیز باغ آماده میسازد.
این سردر هم نقش ورودی دارد و هم به دلیل وجود اتاقهایی در طبقه بالای آن به عنوان سکونتگاه و منظرگاه هم کاربرد داشته است.
جای خالی ۳ قطعه کاشی روی طاق کاشیکاری شده بنا هست که داستان جالبی دارد.
گفته میشود زمانی که معمارِ سردر مشغول تکمیل کاشیکاری بود خبر مرگ شاهزاده را به وی میرسانند. وی از شدت خوشحالی تغار گچِ در دستش را به دیوار میکوبد کاشیکاری را رها میکند و از آنجا میگریزد. و این جای خالی تا امروز باقی میماند.
پس از عبور از دروازه، به درون باغ هدایت میشوید.
۱۲ سطح پلکانی بههمراه آبشارها، فوارهها و دو حوضچه پرآب که از دو سمت با درختان بلند قامت باغ احاطه شدهاند در برابر دیدگانتان ظاهر میشوند. نهر آبی که در این مکان جریان دارد از بالای باغ وارد میشود. منبع این نهر، قنات تیگران است که از ارتفاعات جوپار سرچشمه میگیرد و بعد از آبیاری کرتها و مسیرها بهصورت آبشارهایی در سطح پلکانی و سطح شیبدار جاری میشود و تا بیرون باغ ادامه دارد.
درباره باغهای شیراز در مجله جاجیگا بخوانید.
باغ شازده
در انتهای باغ و عمود بر محور اصلی، عمارت کوشک با بالاخانه جلوهگری میکند. این عمارت ۴۸۷ متر مربع مساحت دارد و مکانی برای پذیرایی و سکونت صاحب باغ بوده است.
در پشت این ساختمان باغی کوچک با درختان میوه وجود دارد که در واقع، باغچهای اختصاصی برای اهالی باغ بوده است. نهر باغ ابتدا از آبراهههایی این قسمت عبور میکند و سپس وارد مجراهای اصلی میشود.
شکل کلی باغ با محور مرکزی، آبشارها، پیاده راهها و ردیفهای منظم درختان، سطوح شیبدار سکوهای مرکزی و کرتهای میوه، به چشمتان میآیند و در نهایت بنای سفید رنگ بالاخانه خودش را آشکار میسازد.
بالاخانه و باغ خلوت
در بالاترین قسمت مجموعه، بنایی قرار دارد که عمارت شاهنشین است.
بنای کوشک به طور متقارن بر محور اصلی باغ و در انتهای آن قرار دارد.
یک بنای دو و نیم طبقه در مرکز و دو بال یک و نیم طبقه در دو سوی آن، ساختمان این بنا را تشکیل میدهند.
یک بهارخواب بزرگ کمی جلوتر از دو بال به طرف باغ پیشروی کرده.
حوضی بزرگی با ۵ فواره هم در مقابل عمارت قرار دارد که آب آن به پاشویهای سنگی ریخته و به صورت ده شرشره آبشارگونه راه خود را ادامه میدهد.
حمام
حمام باغ شازده در قسمت بالای باغ و در پشت دیوار پیرامونی قرار گرفته که شامل چندین فضای تو در تو به ابعاد با طاق گنبدی و قوس است.
خانه زعیم باشی و برج مراقبت
خانه زعیم باشی که محل سکونت دائم محافظ اصلی باغ است در بالای حمام قرار دارد و توسط استوانه برج مراقبت از آن جدا شده..
شازده ماهان کیست؟
شازده ماهان، عبدالحمید میرزا ناصرالدوله، یکی از شاهزادگان قاجار و پسر فیروز میرزا است که در ۱۸ سالگی به صلاحدید ناصرالدین شاه به منصب سرهنگی رسید. او حاکم کرمان بود و در زندگی، آثار برجستهای به جا گذاشت از جمله باغ زیبای شازده ماهان.
امکانات باغ شازده ماهان
گردش در میان باغ زیبا و سرسبز شازده ماهان و زیر سایه سار درختان و گوش سپردن به صدای شر شر آب جویبارها حس و حال دلنشینی است که در این فضا تجربه میکنید.
تماشای معماری زیبای باغ و عمارت هم خودش ماجرایی ظریف و زیباست.
علوه بر اینها در عمارت شاه نشین و فضای بیرونی باغ رستورانی برپاست که از مهمانان باغ شازده پذیرایی میکند.
بازدید کنندگان باغ می توانند در این فضا از تفریح اسبسواری هم لذت ببرند.
در داخل عمارت باغ فضایی برای خرید سوغات سنتی کرمان و انواع گلیم و فرش اختصاص یافته است.
سخن آخر
باغ شازده ماهان یکی از جاهای دیدنی تاریخی و خوش آب و هوا و باصفا در کرمان است.
این عمارت تاریخی زیبا مثل تکهای سرسبز در دل کویر زرد کرمان میدرخشد و یکی از مقاصد جذاب گردشگری در سفر به کرمان است.
در این نوشته درباره باغ شازده ماهان زیبا و دلانگیز نوشتیم.
باغ شازده ماهان کجاست؟
باغ شازده ماهان از جاذبههای تاریخی و گردشگری استان کرمان در دل کویر است که در دو کیلومتری شرق شهر ماهان از توابع کرمان قرار دارد.
شازده ماهان کیست؟
شازده ماهان، عبدالحمید میرزا ناصرالدوله، یکی از شاهزادگان قاجار و است که حاکم کرمان بود و در زندگی، آثار برجستهای به جا گذاشت از جمله باغ زیبای شازده ماهان.
ارسال نظر